Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mezinárodní Strakonice 2014

článek do Zpravodaje 2015.doc

Vážení přátelé, kamarádi, milovníci brněnských voláčů.

 

 

     Dovolte mi, abych se několika mými poznatky a postřehy vrátil k naší Mezinárodní speciální výstavě  ve Strakonicích.

     Hned na začátku musím pochválit výstavní výbor a všechny, kdo se podíleli na přípravě a chodu této z pohledu diváka moc pěkně připravené a vydařené akce.

V prostorné, světlé a pěkně vyzdobené hale  se předvádělo na naše výstavy nevídaných 700 ks brněnských voláčů. A to se ještě ve vedlejší hale předváděla asi stovka dalších, nabízených v burze.

     Výstavu zahajovala stovka bílých. Potěšili zjemňováním postav, pěknými volátky a rovnýma dlouhýma nohama. U některých přetrvává problém s delší zadní partií a nekvalitním opeřením. Potěšitelné je, že se naši holuby vyrovnali zahraničním. Mě se moc líbil mladý drobný holoubek př. J.Ludvíka a moje mladá holubička.

Poháry za  97 bodů získali mladé holubičky  D. Müllera a J. Smíška.  Za 96 bodů pak také maldý holoubek J. Ludvíka.

     91 černých mě potěšilo kvalitou opeření, pěknou barvou, vzpřímeným postojem a štíhlými postavami. Po všech stránkách nejvyrovnanější kolekce , jen ojediněle měli nedostatky jako světlejší obočnice a slabé křížení křídel. Poháry za 97 bodů získali mladý holub  př.  Kleineho a  za 96 bodů starý holub př. W. Huditsche a stará holubice př.        F.Kleineho.

     Červení – 14 ks- mě ničím nenadchlo, vídával jsem lepší. Je třeba zlepšit především barvu a opeření.

     46 ks žlutých se předvedlo ve vysoké kvalitě. Pěkná kulovitost volátek, dlouhé rovné nohy a elegantní předvádění určitě zaujalo většinu návštěvníků. Pohlídat je třeba probarvení letek a dělené ocasy. Nejvyrovnanější kolekci předvedl př. H.Genosko. Mně se moc líbil mladý holoubek př. M.Fily a stará holubička téhož chovatele, i když trochu větší, tvarově však naprosto dokonalá. Pohár za 97 bodů získala stará holubička M. Fily a za 96 bodů mladý holub H. Genoska. Př. Marek Fila získal na kolekci žlutých  pohár za Memoriál Karla Hořeního. Také žlutí holubi se kvalitou vyrovnali zahraničním.

     78 modrých černopruhých bylo průměené kvality, stále je třeba zlepšovat a zesvětlovat modrou barvu a dbát na barvu zad. Někteří jsou stále hrubších postav. 96 body a pohárem byli oceněni  mladý holub V. Kurela a mladá holubička J. Cintuly.

     2,2  červeně plaví  nadprůměrné kvality, s čistými štíty křídel i hlavami. Nutné je zjemnit postavy.

     18 ks žlutě plavých tvořilo pěknou kolekci, opět s čistými štíty křídel, holoubci se světlými hlavami, pěkní v pruzích. Nutné je neustále dbát na zmenšování a zjemňování postav. Pohár za 96 bodů získal starý holoubek př. O.Vízka.

     5 ks modrých kapratých mě ničím nezaujalo. Jen 1,1 stříbrní je na tak velkou výstavu málo, přesto byli zajímavým zpestřením.

     Bělopruzí Brňáci bývali vždy chloubou mnoha generací chovatelů. Byli vždy mezi holubáři velice ceněni, dnes bohužel už není mnoho chovatelů, kteří bělopruhé chovají. Proto chci poprosit chovatele plnobarevných nebo více chovaných rázů, vezměte si na holubník každý dva páry bělopruhých a pomozte k jejich většímu rozšíření a zlepšení kvality. Vystaveni byli 4 ks černí bělopruzí průměrné kvality, stále je třeba pracovat na zjemnění postav a zúžení postoje nohou, zlepšení volatosti a některým by slušeli delší nohy a užší křídla. Pohár za 96 bodů získal J. Veltruský.

     Červení bělopruzí 16 ks a žlutí bělopruzí 5 ks mě osobně zklamali. Jejich kvalita se nelepší, spíše naopak. Dříve bývali aspoň jemní, dnes jsou někteří hrubších postav s válcovitými volaty, schází jim elegance.

     10 ks modrých bělopruhých předvedeno v průměrné kvalitě, bodově vyčníval starý holoubek př. M. Schalka , který obdržel pohár za 97 bodů. Mají pěkně modrou barvu, hezké pruhy, nicméně, vídával jsem lepší.

     Bělopruhé izabely mě naopak potěšily svým typem, tvarově jsou srovnatelné s plnobarevnými holuby. Předvedených 33 ks izabel mělo vesměs pěknou barvu a až na vyjímky, i krásné bílé pruhy. Mají dlouhé nohy a kulovitá volátka. Pozor je třeba dávat na barvu očí a velikost postav. Pohár za 97 bodů získala mladá holubička př.J.Smíška. Právě ta, i přes všechny přednosti a elegantní předvádění měla podle mě už mohutnější postavu. Já bych dal toto ocenění vedlejší, jemné, a v mých očích ideální holubičke s 96 body  stejného chovatele. Přítel J.Smíšek získal na kolekci bělopruhých izabel  pohár za Memoriál Jindřicha Voráčka.

 Izabely jsou další varietou, se kterou se můžeme směle rovnat se zahraničními holuby.

     24 ks černých tygrů  mě potěšilo svou kresbou a postojem, pěkná kolekce jemných holoubků, je třeba pohlídat šířku ocasu. Moc se mi líbil mladý holoubek př.M.Kaňky, který obdržel pohár za 96 bodů.

     Tygři červení 6 ks a žlutí 4 ks kvalitou potěšili, typově moc pěkní holoubci, jen někteří  světlejší v barvě a kresbě.Pohár za 97 bodů získal mladý červený tygr př.J.Pecky, který byl tvarově dokonalý, krásně se předváděl, ale zase se mi jevil větší a hrubší. Tento holoubek vyhrál i pohár za Memoriál Jiřího Šimůnka.

     Černí čapíci 4 ks  byli kvalitou mírně podprůměrní, a je škoda, že se z našich výstav vytrácejí. Naopak, červení čapíci 6 ks a žlutí čapíci 6 ks si svoji kvalitu drží na vysoké úrovni, jsou drobní, s pěknou kresbou, jenom by bylo dobré je více rozšířit do našich chovů.

     Kolekce holubů  se srdcovou kresbou mě nejen zaujala, ale i kvalitou potěšila. Většinou byli předvedeni jemnější holoubci než v minulých letech. Černí srdcoví, 27 ks, mírně nadprůměrná kolekce pěkně kříží a jsou dobře volatí. Holoubci př.E.Sedlmeiera  jsou opravdu moc pěkní. Pohár za 97 bodů získala stará holubička  E. Sedlmeiera , druhý pohár za 96 bodů mladý holub téhož chovatele. 13 ks červených srdcových a 10 ks žlutých srdcových se předvedlo v dobré kvalitě, dobří v barvě i kresbě. Je třeba stále zjemňovat postavy. Tady mě mrzela neúčast našich chovatelů o to víc, že jsem viděl krásné holuby např. u př.P.Zemana. Potěšili mě žlutí př. W.Sillera, kteří jsou proti minulosti jemnější a přitom si zachovali  kvalitní typ.

42 ks modrých srdcových průměrné až nadprůměrné kvality, někteří s trženými pruhy a půlměsíci až do očí , což je příčinou tmavých klínů v očích, nebo dokonce celých tmavých očí. Mě se moc líbili holoubci př.R. Baswalda.

Na 21 ks modřeplavých srdcových bylo radost se dívat. Nádherní, vzpřímení, jemní, typoví, s dobrou kresbou, prostě pastva pro oči. Poháry za 97 bodů získali starý holub a mladá holubička, oba př.E. Sedlmeiera.  Tato holubička mi padla do oka jak svým typem, tak  i krásnou kresbou. 7 ks červeněplavých srdcových mělo zajímavou barvu, ale kvalitou nedosahovali předchozích.

     6 ks černých sedlatých mě potěšilo pěknou kresbou i barvou. Pozor je třeba dávat na tmavé zbarvení dolní čelisti zobáků a celé bílé podocasníky. 14 ks červených sedlatých bylo kvalitou podobných černým. Pěkné nohy a kresba, ale u některých horší barva a kulovitost volátek. Varující je zjíštění, že mladí holubi kvalitou zaostávali za starými. Pohár za 96 bodů získal př.M. Kročil.  Stejný chovatel  vyhrál i pohár za Memoriál Richarda Pípala. Naopak, u šesti žlutých sedlatých, krásných v kresbě i barvě, s pěknýma nohama, mladí kvalitou předčili staré, což je podle mě ta správná cesta. Líbil s mi mladý holoubek př. Vyorala, naproti tomu holubičku oceněnou pohárem za 97 bodů, jem bohužel, po celou dobu výstavy viděl jen s téměř vodorovným držením těla a válcovitým volátkem. Škoda, podle posuzovatele musela být nádherná.

     28 ks modrých šimlů zaujalo kvalitou kresby volátek, téměř se nevyskytují celá bílá brka, ale požadované síťkování. Vysoká kvalita jistě souvisí  s jejich  velkou oblibou a rozšířením.

Červeněplaví šimli zaostávají za modrými tvarem i kresbou volátek. Před třemi lety jsem na návštěvě u př. Vyorala viděl právě červené šimly s krásnou, téměř dokonalou kresbou.  Je třeba pohlídat velikost, na mě působili hrubšími postavami. Naopak, kolekce 13 kusů žlutěplavých šimlů mě potěšila jemností postav, pěknou jemnou vyrovnanou barvou a elegancí, s jakou se předváděli.  Nádherná byla mladá holubička př.K.Vajdy, její kvalita byla oceněna pohárem za 96 bodů.

     9 ks brňáčků vystavených v AOC bylo pěkných v typu i peří, ale myslím si, že třída AOC nemá budoucnost, pokud se zde nebudou vystavovat nově vznikající  rázy, ale jen různobarevní kříženci.

     Shrnuto a podtrženo, výstava pěkná, mnoho krásných holoubků změnilo majitele.

Popovídali jsme, pochválili, pokritizovali, a bylo nám moc příjemně.

 

     Na večerní schůzi pak proběhlo vyhodnocení výstavy,předání pohárů a přátelé E. Sedlmeier, I. Janoušek, J. Veltruský a J. Ludvík převzali uznání Evropského klubu za zásluhy o rozvoj brněnského voláče.

                                                             

                                                              Josef Smíšek.