Jdi na obsah Jdi na menu
 


BV - Lysá 2015

BRNĚNŠTÍ VOLÁČI NA VÝSTAVĚ NÁŠ CHOVATEL 2015.doc

BRNĚNŠTÍ VOLÁČI NA VÝSTAVĚ NÁŠ CHOVATEL 2015

 

     Ve dnech 17.-18.1.2015 jsem navštívil výstavu Náš chovatel.

Byla to pěkně připravená výstava v příjemném prostředí, s mnoha krásnými zvířaty.

Jsem chovatelem brněnských voláčů a proto jsem se rozhodl seznámit s vystavenými brňáčky chovatele a milovníky holubů, kteří se nemohli osobně zúčastnit. Brňáčci byli vystaveni s ostatními holubi a drůbeží v pěkné světlé hale C. Přestože zde neměl letos Klub brněnských voláčů speciální výstavu, bylo zde vystaveno v ukázkové expozici 91 těchto  krasavců v šestnácti barevných a kresebných rázech.

Přehlídku tradičně zahajují jednobarevní, a to bílí. Dvě kolekce po čtyřech holubech rozdílné kvality. Tu kvalitnější předvedl J. Smíšek, na 0,1 získal 96 bodů a Čestnou cenu. Jeho holoubci jsou vysocí, štíhlí, s kulovitými volátky, nádherně křížíli křídla a pěkně se předváděli. Pozor je třeba dávat na kvalitu opeření.

     5 ks černých potěšilo barvou a postojem těla. Oproti bílým málo křížili křídla.

     9 ks červených vysoké kvality, polovina s horší barvou, ale krásnými volátky. Naopak, těm barevnějším scházela dokonalá volatost.

     Žlutí-7 ks. jsou dlouhodobě na vysoké úrovni, líbila se mi jejich teplá barva. Holoubci přátel Vízka a Kaňky získali Čestné ceny za 96 bodů.

     Mezi  třinácti  modrými černopruhými  mě zaujal holoubek př. Straky svojí jemností, postojem, volatostí a krásně světlou barvou. Mohl by být trošku kratší v zadní části, přesto zaslouženě obdržel 96 bodů a Čestnou cenu.

     Dva modří kapratí měli nevyrovnanou barvu a kresbu.

     4 ks žlutěplavých  tvořili vyrovnanou kolekci, pěkní v barvě i typu, bohužel, již opravdu hodně velkých a hřmotných postav.

     2 ks modří bělouši mě ničím nezaujali.

     Z  devíti černých tygrů  se mi moc líbili holoubci přítele Kaňky. Byli krásní v typu, postojích, barvě i kresbě.

     Naopak, holubička př. Houdka oceněná 96 body a pohárem pro nejlépe oceněnou holubici brněnského voláče byla pěkná v typu, ale měla velice špatnou barvu.

     4 červení a 4 žlutí čapíci byli jemných postav, s krásnými tabulkami na prsou. Na dlouhých jemných nožkách. I přesto, že měli nějaké to barevné pírko na kalhotkách navíc, se mi zdáli trochu podhodnoceni. Alespoň první červený holoubek byl nádherný. Podle mého názoru je toto podhodnocení zvláště u kreslených holubů zapříčiněno změnou bodování. Dříve, když posuzovatel srazil za čtyři malé vady po bodu, měl holub 96.b. Nyní, když upozorní zápisem na stejné vady, může holub dostat jen 93.b. Ale zpět k čapíkům, tito jsou společně s bělopruhými chloubou českých chovatelů a zasloužili by si větší rozšíření.

     Bělopruzí holubi jsou  velice nároční na šlechtění, přesto byli v českých chovech vždy hojně zastoupeni. Proto mě mrzí, že se v posledních letech z našich chovů pomalu vytrácejí.

O to větší radost mě udělala kolekce bělopruhých na této výstavě.

    Čtyři  černí bělopruzí . Tato barva je líbivá, již jsou na delších nohách, mají hezkou barvu a pruhy, ale méně kříží křídla a stále je třeba pracovat na volatosti a jemnosti. Holoubek př. Veltruského obdržel Čestnou cenu za 96 bodů.

     Červení bělopruzí – 14 ks- rozdílné kvality, někteří větších, hrubších postav s válcovitými volátky, tmavšími zoby. Bodově lepší kolekci předvedl př. Maňák. Kolekce př. Straky byla barevně nejhezčí, ale holoubkům téměř zcházel  druhý pruh. I tak jeho holoubek získal 96 bodů a Čestnou cenu.

     4 ks bělopruhých izabel měli nádhernou barvu a pruhy, hezké postoje i volatost. Méně křížili, a jeden holoubek měl jehlu na zobáku, což je následek mezirázového křížení.

     Dva vystavení černí sedlatí  měli krásnou kresbu a barvu. První holoubek i pěkný typ, druhý byl hrubší, se silnýma nohama.

    Jediná holubička žlutěplavá  s anglickou kresbou byla zajímavým zpestřením, hezká v barvě.

    

     Závěrem chci poděkovat všem,kteří se vystavením svých brňáčků podíleli na krásném zážitku z této výstavy a pozvat i další chovatele k účasti na příštích výstavách. 

                                                                                         

Josef Smíšek